Facebook & I

juli 15, 2014

Er wordt mij steeds vaker de vraag gesteld waarom ik geen Facebook profiel heb. Vooral ook omdat ik beroepsmatig met communicatie en internet bezig ben. Als communicatievrouw zie ik uiteraard veel voordelen in Facebook. Als ICT-er en data nerd zie ik echter ook gevaren. Als privé-persoon heb ik er gewoon weinig mee.

Wellicht een wat schizofrene benadering. Natuurlijk heb ik regelmatig getwijfeld, al is het door de sociale druk die ik soms toch wel voel. Er lijkt weinig begrip te bestaan als je niet meedoet. Soms gaan dingen dan ook aan je voorbij.

Tja, moet je maar op Facebook zitten…

Dat klinkt zelfs als een verwijt. Ik wil heus best mee doen alleen niet met Facebook.  Op de waarom vraag is het altijd lastig een antwoord te geven zonder een lecture te geven over de mogelijkheden en gevaren van Big Data.

Heb je soms wat te verbergen dan?

Iedereen heeft wat te verbergen.  Dingen voor onszelf houden definieert ook wie we zijn. Een belangrijke afweging is voor mij dat je geen controle/zeggenschap hebt over de door jezelf gedeelde informatie. Informatie die aan context onderhevig is en daarom volledig anders geïnterpreteerd kan worden dan dat jij het bedoeld hebt. De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn. Het kan altijd op een onbewaakt moment weer terug komen. Het internet vergeet immers nooit.

Vaag? Hierbij een aantal links naar artikelen die het verhaal beter vertellen dan ik in een paar zinnen kan uitleggen. De artikelen zijn in het Engels.

All you need is one friend to search for friends using their email account or one friend to install an app on their phone. Bingo! There’s your Facebook shadow profile with your phone number and email addresses kept together to identify you later.

Facebook heeft schaduwprofielen van niet-gebruikers (zoals ik).
Facebook pleegt censuur. Prima of …?
Facebook deelt o.a. gegevens met defensie.
Facebook tapt geluid van jouw mobiel zonder jouw medeweten
Facebook vs depressie

Last but not least
Facebook is kennellijk zo lek als een mandje

Tot slot

Het internet is pas net volwassen aan het worden. Grote hoeveelheden data in verkeerde handen kan heel nadelig voor je uitpakken. Hoe groot die kans werkelijk is….? Ik weet alleen dat deze vorm van criminaliteit aan het toenemen is. Blijf gerust gebruik maken van sociale media maar geef ze niet je leven en denk na bij wat je doet. We kunnen wel maar we hoeven niet alles online te delen. Offline delen is een prima alternatief.

Laatste update: 23-03-2018