Facebook & I

juli 15, 2014

Er wordt mij steeds vaker de vraag gesteld waarom ik geen Facebook profiel heb. Vooral ook omdat ik beroepsmatig met communicatie en internet bezig ben. Als marcom professional in de ICT zie ik uiteraard veel voordelen in de mogelijkheden van Facebook. Ik zie echter ook een aantal gevaren. Als privé-persoon heb ik er weinig mee.

Natuurlijk heb ik wel eens getwijfeld om een account te nemen, al is dat vooral door de sociale druk die ik soms toch wel voel. Er lijkt weinig begrip te bestaan als je niet meedoet. Soms gaan dingen dan ook aan je voorbij (zoals bijvoorbeeld bepaalde uitnodigingen).

Tja, moet je maar op Facebook zitten…

Dat klinkt als een verwijt. Ik wil heus best mee doen alleen niet met Facebook.  Op de ‘waarom vraag’ is het lastig een antwoord te geven zonder inhoudelijk te worden over de mogelijkheden en gevaren van Big Data. Data welke op elk gewenst moment kan worden ingezet om een bepaalde (commerciële, politieke of verkennende) doelstelling te dienen.

Heb je soms wat te verbergen dan?

Iedereen heeft wat te verbergen.  Dingen voor onszelf houden definieert ook wie we zijn. Dat wordt wel eens onderschat. Een belangrijke afweging van mij is dat je geen controle/zeggenschap hebt over de door jezelf gedeelde informatie (ook via anderen die het delen online). Informatie die altijd aan context onderhevig is en daarom volledig anders geïnterpreteerd kan worden dan dat jij het ooit bedoeld hebt. De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn. Het kan altijd op een onbewaakt moment weer terug komen. Het internet vergeet het immers nooit.

Vaag? Hierbij een aantal links naar artikelen die het verhaal beter vertellen dan ik in een paar zinnen kan uitleggen. De meeste artikelen zijn in het Engels. Ik zet er een kort commentaar achter.

All you need is one friend to search for friends using their email account or one friend to install an app on their phone. Bingo! There’s your Facebook shadow profile with your phone number and email addresses kept together to identify you later.

Facebook heeft schaduwprofielen van niet-gebruikers (zoals ik).
Wanneer je een Facebook account aangaat, stem je in met Facebook’s voorwaarden. Iets dat niet-Facebook-gebruikers nooit hebben gedaan. Toch bewaard Facebook veel gegevens van niet gebruikers en koppelt dit aan andere beschikbare data. Dit is wettelijk verboden.

Facebook pleegt censuur. Prima of …?
Censuur kan op brede schaal worden toegepast. In de basis ben ik niet altijd tegen censuur. Soms is het zelfs nodig omdat mensen zich behoorlijk kunnen misdragen. Maar censuur in de informatiesamenleving kan wordt door een platform als Facebook ook worden ingezet om meningen te sturen al dan niet op verzoek van een betalende derde(commerciële of politieke) partij. Besef dat dit een belangrijk onderdeel is van Facebook’s business model. Zie ook dit item over Facebook door Zondag met Lubach.

Facebook deelt o.a. gegevens met defensie.
Facebook verkoopt jouw data en deelt het daarnaast met overheden. Kan dit kwaad? Ja! Dit is een schending van mensenrechten. Het gaat hierbij overigens niet alleen wat je deelt via openbare posts, maar ook wat je deelt via Messenger en privé berichten.

Facebook wil graag meeluisteren met je offline gesprekken
Het afluisteren door Facebook is regelmatig onderwerp van discussie. Wat ook opvalt is dat er tevens krachtige tegengeluiden zijn door media die beweren dat het technisch niet mogelijk is om je af te luisteren. Blijft wel interessant waarom Facebook een technologie heeft gepatenteerd die het wel degelijk mogelijk maakt.

Bonus:
Facebook’s Cambridge Analytica schandaal
Bovengenoemd schandaal maakt goed inzichtelijk hoe snel en grootschalig data in verkeerde handen kan komen en hoe deze toegepast kunnen worden om je te beïnvloeden.

Lees ook mijn andere artikel:
A few more thought on this whole Facebook debacle

Andere tech giganten

Ik licht nu Facebook uit, maar ook andere tech giganten (en zo ook steeds meer uitgevers) houden zich bezig met datamining. De kritische noten die hierboven worden beschreven slaan dus ook op die bedrijven. Al vind ik persoonlijk het DNA van een bedrijf (organisatiecultuur & structuur) best wel veelzeggend. Wil natuurlijk niet zeggen dat we deze andere tech reuzen dan maar wel alles moeten toevertrouwen.

Tot slot

Het internet is pas net volwassen aan het worden. Jouw persoonlijke data in verkeerde handen kan nadelig voor je uitpakken.

Blijf gerust gebruik maken van sociale media maar geef ze niet je leven en denk kritisch na bij wat je deelt en waar je op klikt. We kunnen wel maar we hoeven niet alles online te delen.

Laatste update: 19-04-2019